"Válasszatok még ma!"

2020.04.17

Hosszú időn keresztül a szocialista Magyarországon csak látszólag volt meg a lehetőség a szabad választásra. Ténylegesen azonban az embereknek nem volt beleszólása a mindennapok rendjének alakításába. A demokrácia alapvető értéke a választás szabadsága.

Az első világháború után indult virágzásnak az a filozófiai és irodalmi irányzat, melyet egzisztencializmusnak hívunk. Olyan nevek fémjelzik ezt a gondolkodást, mint Heidegger, Sartre, Camus vagy Kirkegard. Egyik alapvetésük szerint "az ember szabadságra van ítélve", vagyis "az ember a választásainak a rabja". A szabadság lehetőség és egyben felelősség is.

Életünk minden percében döntéseket kell hoznunk. Mibe öltözzek ma? Mit vásároljak a boltban? Mi legyen a vacsora?

Nem ennyi azonban a létezésünk. Napjaink karantén-idejében sok félreértett fogalom is talán kezd a helyére kerülni. "Nem tudom szeretni a munkatársamat, a házastársamat, a másik embert." De sokszor hangzik ez az emberek szájából.

Talán ha úgy indulna a napunk, hogy döntök és azt választom hogy, szeretni AKAROM a másikat a mai napon is, "annak ellenére, hogy ...", akkor máris közelebb jutnánk a szeretetlenség megoldásához és a megbocsátáshoz.

Választásaink segíthetnek, vagy megnehezíthetik az életünket. Ezt is szabadon eldönthetjük.

A távolodó húsvéti ünnepkörnél maradva. A bibliai történetben volt egy óriási választási lehetőség húsvét idején: Barabás vagy Jézus. Kit engedjen szabadon Pilátus. A gyilkos, vagy ártatlan, a bűn vagy az igazság. A tisztátalan vagy a tiszta. Az elvakult indulat vagy a reális, csodalátó valóság. Akkor a tömeg az elvakult indulatot választotta.

Számunkra is percenként szembe jön a választás kényszerítő lehetősége. Jelen helyzetünkben talán a félelem vagy szabadság döntésének formájában. Ha a körülményeinken nem tudunk változtatni, egyet tehetünk, a hozzáállásunkat módosítjuk. Rettegve várhatod, mit hoz a "sors", vagy bizalommal tekinthetsz a jövő felé, hiszen újra fog indulni az élet, újra megölelhetjük a családjainkat, a szeretteinket, barátainkat.

A Bibliában ezt mondja Józsué hadvezér az előtte álló tömegnek. "Válasszátok ki még ma, hogy kit akartok szolgálni: akár azokat az isteneket, akiket atyáitok szolgáltak a folyamon túl, akár az emóriak isteneit, akiknek a földjén laktok. De én és az én házam népe az URat szolgáljuk!"

Válassz te is ma! Válassz, kit akarsz szolgálni, milyen úrnak akarsz megfelelni, kire/mire bízod az életedet! Tekinthetsz rettegéssel a jövő elé, vagy választhatod a reménység örömét. Választhatod a félelmet vagy választhatod a szeretetet, ami kiűzi a félelmet, mert "a szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet."

Kezdd el ma gyakorolni a szeretetet!