Teher lett az áldásból?

2020.05.06

A tegnapi napon kaptam emailben ezt az elmélkedést. Annyira szép és aktuális összefoglaló, hogy változtatás nélkül adom tovább.


"Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg." (Lukács 12:15)

Jules Verne: A rejtelmes sziget című regényében öt hadifogoly egy eltérített hőlégballon segítségével szökik meg. A szél hamarosan a nyílt tenger felé sodorja őket. Látják, hogy a látóhatár elmozdul, és rádöbbennek, hogy a léghajó megbillent és süllyed. Mivel nem tudják a ballonban lévő gázt melegíteni, elkezdik a fölösleges tárgyakat kidobálni. Vonakodva kihajigálnak cipőt, kabátot, fegyvereket, és megkönnyebbülnek, amikor a ballon ismét emelkedni kezd. Hamarosan ismét vészesen közel kerülnek a hullámokhoz, ekkor az élelmet is kidobják. Amikor a ballon harmadszorra is süllyedni kezd, egyikük javaslatára összekötik a kosarat a ballonhoz rögzítő köteleket, aztán ráülnek a kötelekre, a nehéz kosarat pedig levágják. Lezuhan hát lábuk alól az, amin eddig álltak, és a ballon megint emelkedni kezd. Hirtelen szárazföldet pillantanak meg. Mivel egyetlen perc vesztegetni való idejük sincs, beleugranak a vízbe, és kiúsznak a szigetre. Azért menekültek meg, mert megértették, mi az, ami nélkül életben tudnak maradni.

Miért mondta Jézus azt, hogy "ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg"? Mert megtörténhet, hogy amit áldásnak gondolsz, végül teherré válik. Amire ma törekedsz, holnap talán kimerít és stresszessé tesz. Jézus azt mondta: "... a ti mennyei Atyátok pedig tudja,hogy szükségetek van minderre. Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek." (Máté 6:32-33).


"A fenti elmélkedés a Keresztyén Média UCB Hungary Alapítvány napi elmélkedése (honlap: www.maiige.hu), melynek írója Bob Gass. Magyar nyelven negyedévre szóló kiadvány formájában megrendelhető az alapítvány honlapján, vagy a következő címen: Mai Ige, 6201 Kiskőrös, Pf. 33."