Mi az összefüggés a koronavírus és az ACE között?

2020.04.20

kép forrása: https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:SARS-CoV-2_Vermehrungszyklus.jpg

A SARS-CoV2 járvány kapcsán sokat hallunk egy bizonyos molekuláról az ACE2-ről (angiotenzin konvertáló enzim 2) és az őt "megfogni" képes, sejtek felszínén lévő jelfelfogó molekuláról, az ACE2 receptorról (ACE2R). Mi köze ezeknek az anyagoknak a koronavírushoz?

Már a korábbi, 2000-es évek elején zajló - SARS, MERS - járványok kapcsán folyó kutatások is fényt derítettek e két molekula oki szerepére a koronavírus fertőzések kapcsán.

Az ACE2 egy olyan vegyület, ami a vérkeringési rendszerben és bizonyos egyéb szövetekben termelődik. A szervezetben egy bonyolult folyamat révén (renin-angiotenzin rendszer; RAS) meghatározó szerepe van többek között a vérnyomás szabályozásában, az erek állapotának beállításában. Rendellenes működése hozzájárul többek között a szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, korai érelmeszesedés, szívinfarktus, szívelégtelenség, anyagcsere betegségek kialakulásához.

A sejtek felszínén jelenlévő olyan struktúrákat, amelyek bizonyos anyagok megkötésére szolgálnak, receptoroknak nevezzük. Az ACE2 megkötésére az ACE2 receptor (ACE2R) szolgál.

A koronavírus szerkezetére jellemző, hogy az RNS tartalmú örökítőanyaga egy olyan burokba van zárva, amelynek felszínén különböző szerkezeti fehérjék (antigén, struktúr protein) vannak jelen. Ez alapján beszélünk S (spike, "tüske"), E (envelope, "burok"), M (membrán) és N (ún. nukleokapszid) fehérjékről. (Az ún. PCR alapú víruskimutatási módszerrel ezen antigének "kódjait" vizsgálják.) Ezek közül az S proteinnek kiemelt szerepe van a vírusnak a gazdasejthez való kötődésében. (Szerkezete hasonló a szervezetben keringő ACE2 molekulához).

A gazdasejtek nagyrésze normál esetben ACE2 receptorokat hordoz a felszínén (különösen nagy mennyiségben pl. a tüdő hámsejtjei, vese, szív, érfalak sejtjei). Ugyanakkor a szervezetbe kerülő vírus is könnyen megkötődik ezeken a receptorokon. (Érdekes megfigyelés, hogy a 2002-es SARS járványt okozó koronavírustól a jelenlegi 'újtípusú' koronavírus örökítőanyagának jelentős része - 20-25%-a -eltérő, de a receptorkötést kódoló génszakaszuk ennek ellenére azonos.)

A sejtfelszíni kötődést követően már könnyen bejut a sejtbe a vírus, aktiválja, majd elpusztítja azt. Így beindul egy nagymértékű gyulladásos reakció (cytokin felszabadulás) és lecsökken az ACE2 termelése. Ennek következtében a tüdőben fokozódik az erek áteresztőképessége (ödémaképződés), hegesedés indul be. Ezek súlyos esetben heveny légzési elégtelenséget okozhatnak (ARDS - acute respiratory distress syndrome). Egyes kutatások felvetik, hogy a SARS-CoV2 fertőzés a szívizomszövetében és az azt burkoló hámszövetekben is súlyos gyulladásos reakciót eredményezhet. A keringési rendszer állapotának romlása a folyamatot tovább súlyosbíthatja.

Tekintettel arra, hogy a magas vérnyomásban szenvedő betegek igen jelentős hányada részesül az ún. RAS rendszer működését befolyásoló (ACE gátló - ACEI, ACE receptor blokkoló - ARB -) gyógyszeres kezelésben, erőteljes kutatások zajlanak, hogy ez milyen hatással van az esetleges koronavírus fertőzés lefolyására. Jelenleg a szakmailag releváns orvostudományi társaságok egyetértenek abban, hogy COVID-19 járvány esetén is folytatni kell a korábban megkezdett ACEI, ARB terápiát.

A leírt mechanizmuson túl, természetesen számos egyéb tényező is hozzájárul a SARS-CoV2 vírusfertőzés kialakulásához és lefolyásához.

Végezetül azért ne feledkezzünk meg arról, hogy a COVID19 fertőzés kb. 80%-a szerencsére tünetmentesen, vagy enyhe-, közepes tünetek között zajlik!

Szerző: Prof. Dr. Fodor Bertalan intézetigazgató egyetemi tanár, ME, EK