"Készülj Istened elé"

2020.04.16

Néhány nappal mögöttünk van húsvét, a keresztyénség meghatározó ünnepe. A hagyományok szerint több, mint kétezer évvel ezelőtt olyan dolog történt, ami az egész világ életét alapjaiban megváltoztatta. Volt egy ember, akit ártatlanul halálraítéltek és a kor legkegyetlenebb kivégzési módjával keresztre feszítettek. Halálának pillanatában úgy tűnt, hogy mindennek vége. Elvégeztetett. Három nap telt el csupán, amikor - egy érthetetlen és megmagyarázhatatlan természet feletti csoda révén - teste eltűnt a szigorúan őrzött sírboltból. A sok mázsás, megmozdíthatatlannak vélt sírzáró kő elhengeredett és megnyílt a sír. Napokkal később több száz hiteles tanú állítása szerint életben látták ismét.

A koronavírusos karantén ideje a megállásról tanít minket. Sok dolgunk félbeszakadt, életterünk beszűkült, társasági lehetőségeink lecsökkentek és bezártságra vagyunk kárhoztatva. Tényleg kárhoztatás ez? A Bibliában van egy mondat: "Készülj Istened elé!"

A mostani időszak kiváló alkalom a készülésre. A számvetésre. Korunk a zajról, rohanásról szól. Hányszor panaszkodtunk egymásnak, hogy nincs megállás, nincs időnk semmire. Most van. Talán több is, mint azt szerettük volna. Ebben az időben arról panaszkodunk, hogy meg kell állni, hogy túl sok az időnk mindenre. És közben félünk. Félünk a munkanélküliségtől, az egzisztenciánk elvesztésétől, félünk az anyagi csődtől, a családi konfliktusoktól, féltjük szeretteinket, félünk a vírustól, félünk a csendtől és félünk a haláltól.

Készülj Istened elé! Ez az idő erre szolgál. Mert mindannyiunknak van egy Istene, akit/amit tisztelsz, áldozatot hozol érte, leborulsz előtte, irányítja az életedet, mindent alárendelsz neki. Készülj a te Istened elé, akivel/amivel akár most, akár később találkozol, találkozni fogsz.

Rettegéssel élhetünk most félelmeink között bezárt magányunkban, vagy felhasználhatjuk ezeket a napokat, heteket a számvetésre, életünk leltárára.

Készülj Istened elé! Nem fenyegetés ez, hanem szelíd hívószó. Tedd az életedet annak a kezébe, aki minden körülmények között meg tudja oldani azt.

Kétezer évvel ezelőtt az a teremtő Isten nyújtotta ki a kezét, aki nem változott és ma is ugyanaz. Amikor minden összeomlani látszik körülötted, Ő ma is azt üzeni: Ne félj! Van, aki most is szeret téged!