H.F.D.

2020.04.21

Érthetetlen betűszó a mai napi cím. HFD. Bontsuk ki, mit is jelentenek ezek a betűk.

Mielőtt ezt tennénk, egy rövid történet álljon itt, ami több, mint kétezer évre nyúlik vissza.

Amikor Jézus beszállt a hajóba, követték őt a tanítványai. És íme, nagy vihar támadt a tengeren, úgyhogy a hajót elborították a hullámok. Ő pedig aludt. Tanítványai odamentek hozzá, felébresztették, és ezt mondták: "Uram, ments meg minket, elveszünk!" De ő így szólt hozzájuk: "Mit féltek, ti kicsinyhitűek?" Majd felkelt, ráparancsolt a szelekre és a tengerre, és nagy csend lett. Az emberek pedig elcsodálkoztak, és ezt mondták: "Ki ez, hogy a szelek is, a tenger is engedelmeskednek neki?"

Mit jelenthetnek a mai kor embere számára ezek a mondatok?

Vannak olyan élethelyzetek, amelyek "elborítanak" minket. A szorongás félelemmé, a félelem pánikká válik. Ebben az esetben kétségbeesetten kiálltunk segítség után, kapaszkodnánk bármibe.

"Uram ments meg minket, elveszünk." Azok a hajósok ahhoz fordultak, aki velük együtt utazott, és akinek az erejét, csodáit korábban már oly sokszor megtapasztalták.

Megtapasztalták a "csodatévő" erőt egy másik tengeren zajló eseménynél is. Péter a vízen jár. A hajóból kilépve, a fókuszra nézve (az Ő mesterére, Jézusra), Péter is képes volt elindulni a tenger hullámain. Megmagyarázhatatlan. Természetfeletti. Csoda. Mások szerint trükk, hazugság, nevetség. Mit gondolok erről, szabadon eldönthetem.

Van ugyanakkor általános érvényű jelentése ezeknek a történetnek. És itt nyer értelmet a címben feltüntetett H.F.D betűszó, amit az én drága feleségemtől tanultam.

H - hozzáállás. Amikor vihar van az életemben. Amikor a körülményeim összeesküdni látszanak ellenem. Amikor semmi nem úgy megy, ahogyan szeretném és nem tudok változtatni a dolgokon, akkor egyet tehetek . A HOZZÁLLÁSOMON "kezdek el dolgozni".

F - fókusz. Kire/mire nézek, koncentrálok az adott helyzetben. A problémáimra? A gondjaimra? A terheimre? A betegségemre? Az anyagi összeomlásomra? ... A tengerre? Racionális félelmek ezek sokszor, de ha csak ezekre nézek, akkor vesztes leszek. Ha a tengerre nézek, elsüllyedek. Így járt Péter is. Amíg a "lényegre" emelte a tekintetét, képes volt a vízen is járni. Amint a tenger hullámzására pillantott, elkezdett süllyedni. Mert a tenger lehúz. A tenger megsemmisít, de, ha felemelem a tekintetemet és más perspektívát keresek, akkor újra felemelkedem. Van erő, ami meg tudja változtatni a változtathatatlannak tűnőt is. Van erő, amely lecsendesíti a háborgó tengert. Az igazi FÓKUSZ, megtart.

D - döntés. Bizony ezek nem mennek könnyen, automatikusan. Nem úgy fogok felébredni reggel, hogy megváltozott a hozzáállásom, megváltozott a fókuszom. Percenkénti DÖNTÉSEKRE van szükség. Nem akarom számolgatni mindig a koronavírusos betegek számát. Nem arra figyelek, hogy hányan haltak meg tegnap, hanem arra, hogy hányan gyógyultak meg. Nem a híradóval indul és záródik a napom. Nem a rosszra, hanem a szépre akarok koncentrálni... Mind, mind apró döntések láncolata. Ezek fogják majd változtatni a fókuszomat és végső soron a hozzáállásomat.

Kezdd el ma a gyakorlását! Hozzáállás - fókusz - döntés. H.F.D.

Boldog "vízen járást" a mai napon!