D-vitamin és COVID-19: hiányában rosszabb a betegség kimenetele?

2020.05.29

A nemzetek közötti adatok összehasonlításának nehézségei ellenére a COVID-19 okozta mortalitás bizonyos országokban egyértelműen magasabb, mint másokban. Számos tényező szerepet játszhat ebben a különbségben, ideértve az idős emberek arányát a népességben, az általános egészséget, az egészségügyi ellátás elérhetőségét és minőségét, valamint a társadalmi-gazdasági státust.

Az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott tényező, amely befolyásolhatja a COVID-19 kimenetelét, a populációk relatív D-vitamin állapota. Mivel az embereknek azt tanácsolják, hogy lehetőleg maradjanak otthon, Nagy-Britannia kormányzati egészségügyi ügynökségei azt javasolták a lakosságnak, hogy jelen járvány idején nyáron és ősszel szedjenek D-vitamin-kiegészítőket. A D-vitamin-kiegészítés különösen fontos lehet az idősebb emberek számára, mivel esetükben nagy a veszélye a COVID-19 fertőzés kedvezőtlen kimenetelének és ráadásul nagyobb részük D-vitamin hiányos.

A D-vitamin jól ismert szerepet játszik a kalcium és a foszfát egyensúlyában, befolyásolva a csontok növekedését és a keringést. Az alacsony D-vitamin szint más, nem fertőző betegségekkel és a fertőző betegségek iránti fokozott érzékenységgel is társul; különösen a felső légúti fertőzésekkel, bár továbbra is heves vita folyik arról a kérdésről, hogy az alacsony D-vitamin szint oka vagy következménye-e a betegségnek.

Az intervenciós vizsgálatok ritkán mutatták ki a D-vitamin kiegészítés előnyeit, ha azt rutinszerűen kezelésekként vagy megelőző intézkedésekként alkalmazták. Fontos kivételt képez ez alól az általános trend alól a felső légúti fertőzések betegségcsoportja: a 25 randomizált kontrollált vizsgálat 11321 résztvevőjének 2017. évi meta-elemzése kimutatta, hogy a D-vitamin-kiegészítők fogyasztása védelmet nyújtanak az akut légúti fertőzések ellen, és azoknak a betegeknek biztosította a legtöbb előnyt, akiknek vérében a kezelés előtt alacsony (<25 nmol / L) szérum 25-hidroxi-D-vitamin koncentrációt mértek.

A közvetett bizonyítékok egyre növekvő száma most már kifejezetten összekapcsolja a COVID-19 eredményeit és a D-vitamin állapotot. A SARS-CoV-2, a COVID-19 betegségért felelős víruspandémia 2019 végén (télen) alakult ki az északi féltekén, amikor az emberek 25-hidroxi-D-vitamin szintje egyébként mélypontjára esik. Szembe ötlő, hogy az északi féltekén élő nemzeteknél jelentkezett a fertőzéses esetek és a halálozások nagy része.

Az egész Európára kiterjedő keresztmetszeti elemzés során a COVID-19 mortalitása szignifikánsan korrelál a különböző populációkban mért D-vitamin szintekkel. Vannak olyan északi országok, ahol az alacsony D vitaminszint ellenére a COVID mortalitás kedvezőbb volt, ám ezeknek az országoknak a népessége viszonylag elegendő D-vitamint fogyaszt az ételek széles körű vitamin dúsítása miatt.

Olaszország és Spanyolország népessége körében a D-vitaminhiány meglepően gyakori.

Úgy tűnik továbbá, hogy a sötét bőrszínű egyéneket - nagyobb a D-vitaminhiány valószínűsége a sötétebb bőr miatt - a COVID-19 súlyosabban érinti, mint a fehér embereket. Például az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatalának adatai azt mutatják, hogy Angliában és Walesben a sötét bőrű populációba tartozó egyének több mint négyszer nagyobb valószínűséggel halnak meg a COVID-19 miatt, mint a fehérek.

A D-vitaminnak kettős szerepe lehet a COVID-19 fertőzésre adott válaszban. Először is, a D-vitamin támogatja az antimikrobiális peptidek (mikróba ellen termelődő fehérjék) képződését a légzőszervi hámban, ez csökkenti a vírussal való fertőzés lehetőségét és a COVID-19 tünetek kialakulását.

Másrészt, a D-vitamin segíthet csökkenteni a SARS-CoV-2 fertőzéssel kapcsolatos gyulladásos reakciót. Ennek a válasznak a deregulációja, különös tekintettel a renin - angiotenzin rendszerre, jellemző a COVID-19-re, és a fokozott aktiváció rosszabb prognózissal jár. A D-vitaminról ismert, hogy kölcsönhatásba lép egy fehérjével - az angiotenzin-konvertáló 2-es enzimmel (ACE2) -, amelyet a SARS-CoV-2 is felhasznál a gazdasejtbe való belépéskor receptorként. Míg a SARS-CoV-2 csökkenti az ACE2 expresszióját, a D-vitamin elősegíti ennek a génnek az expresszióját.

Rose Anne Kenny (Dublini Trinity College, Dublini Egyetem, Írország) vezette a mortalitás és a D-vitamin státus felmérésre irányuló keresztmetszeti vizsgálatot. Megállapításaik szerint nagyon fontos, hogy az összes közegészségügyi testület javasolja a lakosság számára a D-vitamin-kiegészítők szedését a világjárvány idején. Tudjuk, hogy a D-vitamin fontos az izom-csontrendszeri működés szempontjából, tehát egyébként is jótékony hatású. Kenny azt ajánlja, hogy a D-vitamin-kiegészítőket különösen az ápolási otthonban élőknek fontos szedniük, feltéve hogy nincs ennek ellenjavallata van.

Adrian Martineau (Queen Mary University of London, Egyesült Királyság), a 2017. évi meta-analízis vezető szerzője elindította a CoVIDENCE UK tanulmányt, amely azt vizsgálja, hogy az étrend és az életmód tényezői hogyan befolyáaolják a SARS-CoV-2 átvitelét, a COVID-19 tüneteinek súlyosságát, a gyógyulás méretékét és a hosszútávú hatásokat. Céljuk legalább 12 000 ember önkéntes bevonása. Az időközi vizsgálati eredmények 2020 nyarára várhatóak. Ugyanakkor Martineau pragmatikusan megállapítja, hogy: "A legjobb esetben is a D-vitamin hiánya csak egy a sok tényező közül, amelyek részt vesznek a COVID-19 kimenetelének befolyásolásában. Mindenesetre ez egy olyan lehetőség, amelyet biztonságosan és olcsón lehet orvosolni. Nincs említhető hátránya, és jó okunk van azt feltételezni, hogy jelentős előny származhat belőle."

Kép forrása: https://www.gettyimages.com/

Forrás: Fiona Mitchell; Lancet Diabetes Endocrinol 2020. május 20., https://doi.org/10.1016/ S2213-8587(20)30183-2

Szemlézte: Dojcsákné Kiss-Tóth Éva, tudományos segédmunkatárs, ME-EK