COVID19 tesztek

2020.04.28

A mikrobiális eredetű betegségek diagnosztikájában két alapvetően meghatározó út áll rendelkezésünkre: 

1. A szervezetben jelenlévő kórokozó direkt kimutatása (molekuláris biológiai módszer) 

2. A szervezet kórokozóra adott immunológiai válasza alapján indirekt módon igazolni, hogy az adott mikrobával találkozik/találkozott a gazdaszervezet (szerológiai módszer)

  1. A kórokozó kimutatása elsősorban úgy történik, hogy a fertőzött szervezetből valamilyen mintát veszünk a fertőzés helyéről és ezt a mintát olyan körülmények között tartjuk (megfelelő hőmérséklet, tápanyagok, stb.), hogy az esetlegesen jelenlévő kórokozó a szervezeten kívül is életben maradjon, szaporodjon (tenyésztés). Ezt követően különböző - elsősorban biokémiai - próbákkal kimutatjuk az így elszaporított élő kórokozót. A genetika tudományának fejlődése utat nyitott ahhoz, hogy a feltételezetten fertőzött szervezetből mintát nyerve kimutassuk az esetleges kórokozó jelenlévő genetikai anyagát (RNS, vagy DNS). Ennek a módszernek hallatlan előnye, hogy nem kell hosszabb-rövidebb ideig (napokig, hetekig) tenyészteni a biológiai mintákat, hanem néhány óra alatt diagnózishoz juthatunk. Másik előnye, hogy az igen kis mennyiségben jelenlévő kórokozó is detektálható, hiszen az alkalmazott molekuláris genetikai módszerrel a jelenlévő bakteriális vagy virális genomot (annak egy bizonyos részét) "fel tudjuk sokszorozni" egy láncreakció szerűen lezajló reakciósorozattal. Innen kapta az eljárás a nevét is : PCR - polimerase chain reaction (polimeráz láncreakció). Amennyiben ez a teszt pozitív, az egyértelműen jelzi, hogy az adott kórokozó (annak genetikai információja) jelen van a vizsgált mintában - ezáltal jelen van a szervezetben -. A SARS-CoV2 vonatkozásában - tekintettel, hogy a vírus elsősorban a légutakat támadja - rutinszerűen az orr és garat nyálkahártya felszínéről egy mintavevő pálcával sejteket lehet "letörölni". Amennyiben az illető koronavírussal fertőzött, a légúti sejtekben jelenlévő vírus nukleinsav PCR reakcióval kimutatható. Az így nyert pozitív eredmény egyértelműen azt jelzi, hogy a beteg koronavírus pozitív. A negatív eredmény azt jelenti, hogy a MINTAVÉTEL IDŐPONTJÁBAN a vizsgált egyén koronavírus negatív. A módszer meglehetősen költséges, idő- és munkaerő igényes.
  2. A szerológiai módszerek esetén elsősorban vérmintában vizsgáljuk, hogy a keresett kórokozó ellen termelődött-e a szervezetben specifikus "védőfehérje" (immunglobulin, antitest). A jelenleg közkeletű COVID "gyorstesztek" általában ezt a módszert alkalmazzák. Amennyiben mikrobiális támadás éri a szervezetet, bizonyos fehérvérsejt típusok antitest természetű fehérjéket kezdenek el termelni. Ezek az antitest molekulák hozzákötődnek a kórokozóhoz és végül annak elpusztítását, szervezetből történő eltávolítását eredményezik. Az antitestek különböző csoportokba (osztályokba) sorolhatóak. Nagy általánosságban elmondható, hogy egy kórokozó szervezetbe kerülését követő néhány nap múlva ún. IgM típusú antitest molekulák termelődnek, melyeket a későbbiek során (napok múlva) ún. IgG típusú ellenanyagok váltanak fel, mely az esetek többségében hosszabb-rövidebb távú (hetektől egy életen át tartó) védettséget eredményeznek. Amennyiben bizonyos laboratóriumi módszerekkel ilyen specifikus antimikrobiális antitestek kimutathatóak, az alapján többé-kevésbé következtetni lehet, hogy a szervezet megfertőződött-e az adott kórokozóval, illetve az immunrendszere biztosít-e számára valamilyen védettséget az adott mikrobával szemben. (1. ábra) Amennyiben a szerológiai eredmény negatív - nincs sem IgM sem IgG típusú antitest kimutatható mennyiségben a vérben - azt jelenti, hogy valószínűleg még nem találkozott az illető egyén az adott kórokozóval, tehát fogékony a fertőzésre. Amennyiben IgM típusú immunglobulin mutatható ki, az azt jelenti, hogy nemrégiben történt a mikrobiális invázió és jelenleg is valószínűleg aktív szakaszában tart a betegnek a vírusfertőzése. Amennyiben IgM típusú antitest már nincs jelen a vérben, vagy még kimutatható mennyiségben rendelkezésre áll és IgG típusú ellenanyag már kimutatható, akkor az illető - általánosságban feltehetően - valamiféle védettséggel rendelkezik az adott vírussal szemben. (2. ábra) A technika a PCR-hez képest valamivel olcsóbb (bár napjainkban a fokozott kereslet következtében irreálisan magas tesztárakat lehet leginkább találni), azonban a pontosságát számtalan tényező kedvezőtlenül befolyásolja. Az így kapott eredmények diagnosztikai értékét, érzékenységét tekintve az egész világon ellentmondásos eredmények állnak rendelkezésre.

A következő bejegyzésben kicsit tudományosabban tekintjük át a különböző tesztekkel kapcsolatos buktatókat, kérdéseket, előnyöket.

Szerző: Prof. Dr. Fodor Bertalan intézetigazgató egyetemi tanár, ME, EK

1. ábra (A kép forrása: https://www.diazyme.com/covid-19-antibody-tests)
1. ábra (A kép forrása: https://www.diazyme.com/covid-19-antibody-tests)
2. ábra (A kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/File:IgGIgM-Covid19-Test.jpg)
2. ábra (A kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/File:IgGIgM-Covid19-Test.jpg)