COVID-19 fertőzés és az immunitás (2. rész)

2020.04.22

A vírus hosszú távú leküzdése attól függ, hogy az emberek többsége tartósan immunitássá válik-e a fertőzést és a gyógyulást követően, illetve a vakcinálás útján. Ebben a folyamatban gondot jelenthet az újrafertőződés lehetősége. A dél-koreai kormány nemrégiben bejelentette, hogy 91 olyan betegről tudnak, akik fertőződtek SARS-CoV-2-vel, majd negatív eredményt mutatott a vírus tesztjük. Később azonban ismét pozitívnak bizonyultak. Ha ezek közül az esetek közül néhányan valóban újból megfertőződtek, akkor megkérdőjelezhető a betegekben kialakult immunitás hatékonysága. Az újrafertőződés hátterében azonban más ok is állhat, - amely egyes tudósok szerint sokkal valószínűbb -, hogy ezeknek a betegeknek álnegatív tesztjük volt. Sok múlik azon is, hogy mennyire érzékenyek és specifikusak a különféle tesztek. (Következő blogbejegyzéseinkben részletesen foglalkozunk majd a kérdéssel. - szerk. - )

Egy vizsgálat szerint 175 enyhe tünetekkel rendelkező kínai Covid-19 beteg közül 70% -ban alakult ki erős antitestválasz, ám kb. az esetek 25% -nál tapasztaltak alacsony immunválaszt és kb. 5% -nál nem volt kimutatható mennyiségű antitest. Más szavakkal az enyhe betegség nem mindig nyújt védelmet.

Hasonlóképpen fontos lesz tanulmányozni a SARS-CoV-2-fertőzést tünetmentesen átvészelő emberek immunválaszát annak a meghatározása érdekében, hogy a tünetek és azok súlyossága előre jelezhetik-e az ember immunitásának a mértékét.

A szezonális koronavírusokkal önkénteseken végzett kísérletek, valamint a SARS és MERS ellenanyag-perzisztencia-vizsgálata alapján a SARS-CoV-2 esetében erős immunválaszra lehet számítani.

Az immunválasz erősségének pontos ismerete nemcsak a nyájimmunitás becslése miatt fontos, hanem annak a megítélése miatt is, hogy a fertőzésen átesettek biztonságosan visszatérhetnek -e a társadalomba, anélkül, hogy újra megfertőződnének vagy vektorként szolgálnának, és tovább elterjeszthetnék a vírust.

Továbbá pontosabb ismereteket kell szereznünk, hogy meghatározhassuk, mennyi ideig tart a védelem. Továbbra sem tisztázott, hogy fennáll-e a SARS-CoV-2 fertőzés kisebb vagy nagyobb kockázata a korábbi koronavírus fertőzésen átesettek esetében.

A jó hír az, hogy a SARS és a MERS korábbi kutatási eredményei segítik ezeknek a kérdéseknek a mielőbbi tisztázását, és a tudományos társadalom rendkívüli erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy többféle megközelítés alkalmazásával kifejlessze a megfelelő Covid-19 vakcinát.

Forrás: The New York Times / Dr. Marc Lipsitch

Szerző: Dojcsákné Kiss-Tóth Éva, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának tudományos segédmunkatársa