Bőrtünetek

2020.05.06

Erre figyelmeztetnek a bőrgyógyászok a COVID-19 kapcsán

Nincs egyedül, ha azzal küzd, hogy lépést tartson a koronavírus folyamatosan bővülő tüneteinek sorával. Noha, a COVID-19 elsősorban úgy tűnik, hogy a tüdőnket érinti, a vírus pusztító hatást gyakorol a test más részeire is, ideértve a szívet, az érzékelést (elsősorban a szaglást), az agyat, a bélrendszert és - az egyre növekvő, világszerte adatokat gyűjtő bőrgyógyászati adatbázis alapján - a bőr is.

Április elején létrejött egy nemzetközileg működő, bőrgyógyászokból álló COVID-19 munkacsoport, melynek célja a koronavírus fertőzéssel kapcsolatban álló, sokrétű bőrreakciók felkutatása és tanulmányozása. Ennek a törekvésnek a részeként a Harvard Egyetem és az Amerikai Dermatológiai Akadémia szakértői összefogtak és létrehoztak egy adatbázist, ahol a klinikusok benyújthatják esetleírásaikat az általuk látott eseményekről. Eddig a leggyakoribb bőrjelenség az, amit "COVID lábujjaknak" neveznek - de nem ez az egyetlen.

Egy időben, azonban többféle bőrtünet is jelentkezhet a betegen, melynek háttere még nem tisztázott. A szakemberek szerint, az embereknek tisztában kell lenniük ezekkel a kiütésekkel, akkor is, ha nincs más, a COVID-19-hez hasonló tünetünk. A Mayo Klinika Klinikai Dermatológiai Osztályának a vezetője szerint az alábbi bőrreakciók jelentkezhetnek a fertőzötteken:

· "Dengue-láz-szerű bőrkiütés", amely nagy vörös foltokat képez

A szúnyogok által terjesztett Dengue- lázhoz hasonlóan a bőrön kicsi, enyhe vagy közepesen vörös dudorok keletkeznek, és mivel növekszik a sűrűségük, nagy foltokká olvadnak össze. A bőrön szigetszerűen érintetlen területek is maradnak. Ez a fajta kiütés pár nap alatt gyorsan előrehaladhat, és bizonyos esetekben már a légzőszervi tünetek előtt is megjelenhet. Az Egyesült Államokban és Tájföldön is írtak le hasonló eseteket a COVID-19 kapcsán.

· A csalánkiütéshez hasonló bőrkiütés, amely akár kiterjedté válhat, vagy változatlan marad

Amit gyakran allergiás reakciónak tekintek, az valójában a koronavírus jelenlétét mutatja. Néhány COVID-19-ben szenvedő betegnél kicsi vagy közepes méretű csalánkiütések jelentkeztek, amelyek a testükön szétterjedtek, majd méretükben is növekedést mutattak, ezzel ellentétben néhány beteg esetében ugyanolyan méretűek maradnak. A csalánkiütés a vírusfertőzésekben gyakran megjelenő reakció, mely az immunrendszer aktiválódására utal.

· A kanyaróhoz hasonló kiütés, amely test szerte kicsi, pontszerű kiütések jelenlétét eredményezi

Vörös, apró dudorok jelennek meg test szerte, de nem olyan nagy sűrűséggel, hogy egybeolvadó nagy foltokat képezzenek. A kanyaró az elmúlt években világszerte gyakoribbá vált, ezért nem könnyű elsőre elkülöníteni a két vírusfertőzés okozta tüneteket.

· Fa mintázatában megjelenő bőrelszíneződés

Az egyik legszokatlanabb kiütés az úgynevezett "livedo", amely a bőr kékes, általában foltos elszíneződését jelenti. A szakértők szerint az ilyen típusú kiütés érzelmi reakciókból- például félelemtől vagy zavarodástól- származhat, vagy hidegreakcióként is jelentkezhet. De a koronavírus fertőzés esetében immunválasz. Az erősebb elszíneződések hasonlóak lehetnek a vasculitishez, vagy az erek gyulladásához. Bár nem egyértelmű, hogy mi történik a szervezetben, ami ezt a kiütést okozza, a szakemberek szerint, a súlyosabb esetek arra utalhatnak, hogy az immunrendszer annyira túlhajtott, hogy a vérrögképződés történik, ami a jelenséget kiváltja. (Ezt az elméletet megerősítik a COVID-19 miatti amputációkról szóló jelentések.)

· Kicsi, vörös-lila dudorok vagy csomók a kézen és a lábon

Végül egy olyan bőrreakció, amely a "COVID lábujjak" elnevezésre hallgat, habár a jelenség ugyanolyan gyakran fordulhat elő az ujjakon és a kezeken. Ez a típusú bőrjelenség általában akkor fordul elő, amikor az emberek érrendszerében véralvadás vagy gyulladás következik be a hideg miatt. A jelenlegi vírusfertőzéstől eltekintve, gyermekek körében gyakrabban fordul elő ez a bőrjelenség.

További kutatásokra és tesztekre van szükség még ahhoz, hogy a COVID-lábujj jelenséget és a fentebb ismertetett bőrreakciókat biztosan a vírusfertőzéshez tudjuk kötni, de ezek a kiütések egyelőre a fertőzés fontos előrejelzőjeként szolgálhatnak.

Forrás: Yahoo!Life; Abby Haglage, 2020, április 21.

Összeállította: Dojcsákné Kiss-Tóth Éva, tudományos segédmunkatárs, ME, EK