Babavárás a COVID-19 pandémia idején

2020.05.06

A gyermekvárás minden nő életében egy örömteli várakozást jelent, emellett azonban sok kérdés, félelem, aggódás és a kiszolgáltatottság érzése is keveredik ebben az időszakban, különösen most, a pandémia idején. Blogunkban próbáltuk csokorba szedni a megbízható forrásokból származó válaszokat azokra a kérdésekre, melyek leginkább a babát tervező vagy a gyermek születése előtt álló várandósokat foglalkoztatja.

A vírusról való tudásunk szinte napról-napra bővül, mégis nehéz biztosat kijelenteni. A amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint még nem tudjuk pontosan, hogy a koronavírus nagyobb betegség kockázatot jelent- e a terhes emberekre, mint a lakosságra nézve, és hogy ennek eredményeként valószínűbb-e a betegség súlyos lefolyása. A rendelkezésre álló információk alapján úgy tűnik, hogy a terhes embereknek ugyanaz a kockázata, mint a nem terhes felnőtteknek.

Ezt azonban tudjuk
A terhes emberek testében olyan változások mennek végbe, amelyek növelik bizonyos fertőzések kockázatát. A várandósoknál nagyobb a súlyos betegség kockázata, amikor a COVID-19-sel azonos családból származó vírusokkal és más vírusos légúti fertőzésekkel, például influenzával fertőződnek. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) tájékoztatása szerint a tünetek általában az életkorinak megfelelőek, a megbetegedések többsége enyhe-közepes tünetekkel zajlik, kis részben kórházi kezelést eredményez.

Biztoságban van- e a magzat?
Kevés adat áll még rendelkezésre, hogy biztonsággal bármit kijelenthessünk, de eddig nem írtak le fokozott vetélésre vagy egyéb komplikációra utaló jelet. A többi koronavírus (pl. SARS) fertőzés során nem tapasztaltak magzati károsodást. A koronavírus e rokonainál a koraszülés kockázata talán kissé nőtt, de a kapcsolat itt sem volt direkt. Ha az első 12 hét alatt jelentkezik láz, akkor fontos annak csillapítása (a gyógyszerek közül a paracetamol jöhet szóba) és utána a fokozott figyelem a terhesgondozáson, mint minden hasonló esetben.

A legtöbb, amit ebben a tekintetben tehet a terhes kismama az, hogy megpróbálja elkerülni a megfertőződést. A Magyar Orvosi Kamara ajánlása szerint fontos:

-Fokozott személyi higiéné,

- Felületfertőtlenítés,

- Alapos kézmosás (20 másodpercig, szappannal), illetve arcmosás lemosóval/ szappannal.

-A nehezen eltávolítható sminket kerülni érdemes.

-Az arcot nem piszkáljuk.

- Legfőképpen: otthon maradunk.

- Nem most van az ideje a látogatók fogadásának sem.

Anya és gyermek közötti átvitel, avagy átadhatja a fertőzést a kismama a babának, ha megfertőződött?
A koronavírus anyja és magzata közötti terjedése a terhesség alatt nem valószínű, de a vírus újszülöttre már átterjedhet a születést követő gondozás során.
Nagyon kisszámú csecsemő esetében írtak le eddig pozitív víruseredményt röviddel a születés után. Nem ismeretes azonban az, hogy ezek a csecsemők a születés előtt vagy után szerezték-e meg a vírust.
A vírust ezidáig nem mutatták ki magzatvízben, anyatejben vagy más anyai mintában.

Szoptatás COVID-19 fertőzés esetében
Az anyatej számos betegség ellen nyújt védelmet, és a legtöbb csecsemő számára a legjobb táplálékforrás. A koronavírus jelenlétét ezidáig nem mutatták ki az anyatejben; azonban nem tudjuk biztosan, hogy a COVID-19 fertőzött anyák terjeszthetik-e a vírust az anyatej útján.
Önnek a családjával és az egészségügyi szolgáltatókkal együtt kell eldöntenie, hogy fertőzés fennállása mellett elkezdje vagy folytassa-e a szoptatást, illetve milyen módon tegye azt.
Ha beteg, és úgy dönt, hogy közvetlenül szoptatja gyermekét, a CDC és a MOK javaslata szerint szükséges minden etetés során kezet mosni és maszkot viselni. Alternatív megoldást jelenthet, hogy a szoptatást mellőzik és egy másik személy adja oda az újszülöttnek a lefejt anyatejet.

Forrás: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/pregnancy-breastfeeding.html

https://mok.hu/koronavirus/tajekoztatok/varandossag-a-korona-idejen

https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S0140-6736%2820%2930360-3

https://www.archivesofpathology.org/doi/pdf/10.5858/arpa.2020-0901-SA

Összeállította: Dojcsákné Kiss-Tóth Éva, tudományos segédmunkatárs, ME, EK