Ahol a ti kincsetek ...

2020.04.28

Egy régi történet szerint egy jól kereső apa úgy döntött, elviszi vidékre 7 éves kisfiát azzal a céllal, hogy megmutassa neki, milyen szegény emberek is vannak, és hogy a gyermek meglássa a dolgok értékét, és felfogja azt, hogy milyen szerencsés családban él. Egy egyszerű falusi család házában szálltak meg, ahol egy napot és egy éjszakát töltöttek. Amikor a vidéki út végén tartottak, az apa megkérdezte fiát.- Nos, mit gondolsz erről az útról? - Nagyon jó volt, apa! - Láttad, hogy némelyek milyen szükségben és szegénységben élnek? - Igen. - És mit gondolsz? - Azt, apa, hogy nekünk egy kutyánk van, nekik négy. Nekünk egy medencénk van otthon, ők meg egy tó partján laknak. A mi kertünket lámpák árasztják el fénnyel, az övékére pedig csillagok világítanak. A mi udvarunk a kerítésig tart, az övéké addig, amíg a szem ellát. És végül láttam, hogy nekik van idejük beszélgetni egymással, és boldog családként élnek. Te és anyu viszont egész nap dolgoztok, és alig látlak titeket. Az apa csak fogta a kormányt, vezetett csöndben, mire a kisfiú hozzátette:- Köszönöm, apa, hogy megmutattad, milyen gazdagok is lehetnénk.

A Bibliában - mely sok helyen tele van paradoxonnal (ellentmondásos, vagy annak tűnő állításokkal) - van egy komolyan elgondolkodtató szakasz, amely így hangzik:

"Mivel ezt mondod: Gazdag vagyok, és meggazdagodtam és semmire nincs szükségem; és nem tudod, hogy te vagy a nyomorult és a nyavalyás és szegény és vak és mezítelen:

Azt tanácsolom néked, hogy végy tőlem tűzben megpróbált aranyat, hogy gazdaggá légy; és fehér ruhákat, hogy öltözeted legyen, és ne láttassék ki a te mezítelenségednek rútsága; és szemgyógyító írral kend meg a te szemeidet, hogy láss."  (Jel, 3:17-18)

Mire hívja ez ma fel a figyelmünket? Arra, hogy nem minden az, aminek látszik. Arra, hogy "nem minden arany, ami fénylik". Arra, hogy a karanténos csendes időben ma is átgondolhatod a kincseidet, átgondolhatod értékeidet.

Mai világunkban az ár és érték fogalma összekeveredett, sokszor felcserélődött. Gagyi, értéktelen dolgokat kapunk kézhez az internetes rendeléseink révén, amelyekért nagy árakat fizettünk ki. Közben sok-sok értékes része az életünknek áron alul elfecsérelődik.

Amit fontosnak, drágának, gazdagnak tartasz, az fogja meghatározni az életedet, az fog irányítani. Amikor úgy gondolod, hogy legkiteljesedettebb az életed, mindent elértél, meggazdagodtál, gondold át, hogy valóban maradandó értékeket gyűjtöttél-e.

"Mert, ahol van a ti kincsetek, ott lesz a ti szívetek is." (Mt,6:21)

Kérdezed meg ma magadtól, hogy valóban jó és értékes helyen van-e a szívem, az életem? Ha esetleg nem, még itt a lehetőség a Maradandó felé fordulni és irányba állni.