Lelki morzsák

A Jordán folyó egyik keleti mellékfolyója a Jabbók. Ma az arabok a víz színéről Nahr ez Zerkának - kék folyónak - nevezik. Határfolyó volt ez évezredeken keresztül. Elválasztott és összekötött.

Karácsony a születés, nagypéntek a halál, húsvét a feltámadás. De mi is az a pünkösd?

A hétvégén ismét kinyitott a templom. Újra lehetett istentisztelet tartani. A megfelelő higiénés eljárások, azonban súlyosan szűk keretet szabtak ennek a lehetőségnek is.

A napokban az egyik TV adón az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének igazgatója, - aki biológus és hálózatkutató egyben - a tavalyi közszereplése okán tűnt fel ismét. Már 2019 közepén egy hosszabb elemzésben előrevetítette egy közeli pandemia lehetőségét.

Hangzatos cím az egyik hírportál mai hírei között: "Nagyon hiányzott, hogy megint sorban állhassak a gin-tonikomért.".

Egyik évben családommal a Balatonnál nyaraltunk. Egy korai reggelen hirtelen ötlettől vezérelve felkerekedtünk, hogy megnézzük a Tihanyi apátságot. Ahogyan megérkeztünk, egy óriási köd kellős közepén találtunk magunkat és az orrunk hegyéig sem láttunk. Nagy csalódás. Néhány perc eltelte után azonban, mintegy varázsütésre a ködfolt eloszlott és...

Máj 12

Bizalom

Egyszer egy artista érkezett egy olasz városba. A bemutatója kezdetén a látványosságra összegyűlt tömegtől megkérdezte: Elhiszik-e, hogy két magas ház teteje között kifeszített drótkötélen át tud biciklizni az egyik tetőről a másikra? A nézők mindegyike bizalommal rávágta, hogy elhiszi. Ennek rendje-módja szerint előkészítette a háztetők között a...

A tegnapi napon kaptam emailben ezt az elmélkedést. Annyira szép és aktuális összefoglaló, hogy változtatás nélkül adom tovább.

Máj 05

Csomagok

Enyhülni látszik a járvány. Legalábbis az eddigi korlátozások némiképp módosultak. Szabadabban járhatunk, kelhetünk. Az elmúlt hetek szorongásaiból azonban sokat még mindig magunkkal cipelünk. Ráadásul ezek a gondjaink nem is feltétlenül a közeli múlt eredményei csupán. Lehet, hogy évek, évtizedek alatt rakódtak össze az életünkben.

Ápr 29

A völgy

Ma reggel a 23. zsoltár került a szemem elé.

Egy régi történet szerint egy jól kereső apa úgy döntött, elviszi vidékre 7 éves kisfiát azzal a céllal, hogy megmutassa neki, milyen szegény emberek is vannak, és hogy a gyermek meglássa a dolgok értékét, és felfogja azt, hogy milyen szerencsés családban él. Egy egyszerű falusi család házában szálltak meg, ahol egy napot és egy éjszakát töltöttek....

Erősen emlékeztet ez a cím egy olyan férfi önvallomására, aki több, mint egy évtizedet töltött az ország különböző börtöneiben. Fiatalkori életmódja egyre mélyebbre húzta és végül nem volt menekvés. A törvény szigora lesújtott.


A bejegyzések írója/szerkesztője Prof. Dr. Fodor Bertalan, mikrobiológus, immunológus, klinikai biokémikus, teológus, mentálhigiénés prevenció specialista, egyetemi tanár